AXA: cestovní pojištění vybírejte pečlivě

Cestovní pojištění AXA

K největšímu počtu pojistných událostí českých občanů v zahraničí dochází v Rakousku, Itálii a Francii. Vyplývá to ze statistik cestovního pojištění AXA pojišťovny. Cestovní pojištění je nutné sjednat tak, aby odpovídalo činnostem, kterým se klient plánuje v zahraničí věnovat, jinak hrozí dodatečné náklady v řádu stovek tisíc korun.

Asistenční linka řešila od listopadu 2010 do konce letošního března celkem 2 516 klientských požadavků v souvislosti s cestovním pojištěním. V 54 % případů šlo o úraz či nemoc, zbytek volajících požadoval většinou předcestovní asistenci. S 365 pojistnými událostmi bylo Rakousko nejnebezpečnější zemí pro české občany. Následovala Itálie s 273 případy a Francie, kde se 151 klientů dostalo do problematické situace, a využilo tak svůj balíček cestovního pojištění od AXA pojišťovny.

Ze statistiky vyplývá, že výrazná část majitelů AXA cestovního pojištění využívá služby předcestovní asistence. Takoví klienti se důkladně připravují na všechny možné případy, které při zahraničních cestách mohou nastat. AXA přesto řešila celkem 713 případů úrazu a 645 nemocí. V takových případech je nutné mít cestovní pojištění šité na míru.

Jedním z řešených případů byla nehoda klienta, který na sjezdovce srazil jiného lyžaře. Poškozený byl okamžitě operován a tři týdny hospitalizován. Následné domácí léčení a rehabilitace trvaly tři měsíce. Zraněný po klientovi skupiny AXA nárokoval úhradu nákladů za odvoz, zdravotní péči v nemocnici, bolestné i trvalé následky. „Díky pojištění odpovědnosti za škodu, které měl náš klient uzavřené, jsme vyplatili náhradu škody až do výše limitu plnění 4 milionů korun,“ dodal Marek Zeman.

Někteří lidé si však cestovní pojištění neuzavírá, a pokud ano, tak v podobě, která jim ve výsledku nepokrývá skutečná rizika. Příkladem může být klient skupiny AXA, který provozoval freeriding v Alpách, kde upadl a zlomil si dva obratle. Posléze byl helikoptérou transportován do nejbližší nemocnice. Přestože provozoval extrémní sport, sjednal si pojistku pouze pro turistický pobyt. Veškeré náklady tak musel uhradit ze svých prostředků - výsledná částka přesáhla 500 000 korun.