ČP odhalila letos podvody již za 121 miliónů korun! Jejich počet oproti minulým rokům narostl

17.8.2009
Česká pojišťovna

Během prvních šesti měsíců letošního roku odhalila Česká pojišťovna 676 pojistných podvodů za více než 121 milionů korun. Počtem případů tak už nyní ČP v pololetí dotahuje statistiku za celý loňský rok, kdy jich její detektivové odhalili 703. Nejvíce se stále snaží podvádět lidé z Prahy a Karlovarského kraje, nejméně na Zlínsku a v kraji Vysočina. Drtivá většina případů se týkala majetkového pojištění, převažují události týkající se motorových vozidel.

Souhrnným údajům za první pololetí však předcházely údaje za druhé čtvrtletí, které opět potvrdily, že pokusů o pojistné podvody rozhodně neubývá. Teze o tom, že stále vysoké počty podvodů souvisí s ekonomickou krizí, tak zůstávají v platnosti. Česká pojišťovna v období duben-červen vyřešila 281 pojistných podvodů za 64 miliónů korun.

V porovnání s prvním kvartálem první příčku v období od dubna do června co do výše odhalené podvodné částky zaujal Karlovarský kraj, který byť s menším počtem případů předběhl hlavní město Prahu. Stabilně na opačné příčce statistik se drží případy ze Zlínského kraje a Vysočiny.

Jako výrazný pomocník při odhalování zvláště podvodů týkajících se motorových vozidel funguje v České pojišťovně ojedinělý program Virtual Crash, jediný svého druhu v České republice. Scházejí se v něm jednak vysoké množství vlastních data o nehodě, jež jsou nakombinována se speciálním softwarem. Výsledkem je přesná analýza průběhu dopravních nehod. Účinek tohoto programu v testovací fázi přinesl zajímavé výsledky: ze 13 zkoumaných havárií se po analýze pomocí Virtual Crash sedm účastníků přiznalo, že k havárii buď vůbec nedošlo nebo byla data o nehodě záměrně pozměněna.