Domácnosti řadí mezi neplatiče špatně zadaný variabilní symbol

27.8.2009
Povinné ručení Triglav

Chybný variabilní symbol je podle statistik Triglav pojišťovny jednou z nejčastějších příčin nedoručených plateb za pojistné. Týká se to 20 % klientů pojišťovny, která se nyní v rámci speciální informační akce snaží své klienty na problém upozornit. Touto nepozorností se řadí mezi neplatiče především domácnosti. Celkový objem chybně odeslaných plateb činí u Triglav pojišťovny více než dvacet milionů korun.

Každá pátá platba pojistného je odeslána se špatným variabilním symbolem, který je přitom většinou totožný s číslem pojistné smlouvy. Vyplývá to z nejnovějších statistik Triglav pojišťovny. Nejčastěji se chybuje při vyplňování poštovních poukázek, které se u Čechů i přes rozmach internetového bankovnictví stále těší velké oblibě. Klienti jsou překvapeni, když po zaplacení pojistného obdrží upomínku jako neplatiči. Mnohdy na ni vůbec nezareagují, což okamžitě spouští proces vymáhání dlužného pojistného. V krajních případech tak může dlužnou částku požadovat externí vymáhací agentura.

„Klienty na tento problém upozorňujeme v rámci naší prázdninové akce zaměřené proti úmyslným neplatičům. Špatné zadání variabilního symbolu samozřejmě neznamená žádné sankce ze strany pojišťovny, je však potřeba nás o tomto nedorozumění co nejdříve informovat, abychom vše promptně vyřešili ke spokojenosti klienta,“ uvedl Petr Baný, generální ředitel a předseda představenstva Triglav pojišťovny. „Platby se špatným variabilním symbolem samozřejmě nemůžeme nijak využít. Jakmile nás klient o problému informuje, neprodleně mu peníze vrátíme. Nejdříve však pochopitelně musí zaplatit platbu se správným variabilním symbolem,“ doplnil Baný s tím, že Triglav pojišťovna v současné době eviduje nespárované platby za více než 20 milionů korun.

Cílem speciální informační akce je snížit počet neplatičů, kterých u tuzemských finančních institucí přibývá. V posledním roce zaznamenala Triglav pojišťovna nárůst nesplacených pohledávek o 12,5 %. Příčinou jsou zejména finanční problémy dopravních firem. Neplatičů však přibývá rovněž mezi domácnostmi, u kterých lze bohužel očekávat, že se jejich schopnost splácení v budoucnu ještě sníží. Důvodem je především zvyšující se nezaměstnanost a rostoucí zadluženost českých rodin. Pojišťovna se proto nyní snaží u svých neplatících klientů včas odhalit, zda je na vině špatně odeslaná platba, finanční potíže či úmyslný podvod.

„Uvědomujeme si, že je těžká doba. Firmám proto nabízíme splátkový kalendář, který jim umožní uhradit pohledávky. Postupujeme přitom individuálně, abychom mohli vyjít každému vstříc. U domácností volíme klasický postup rozesílání upomínek. Nechceme na klienty působit jako hrozba, ale jako důvěryhodný partner. Klienti se nás proto nesmí bát informovat o svých problémech. Komunikace je základem úspěchu, vždy se pokusíme vyhovět,“ sdělil Věroslav Gurka, vedoucí správy pohledávek Triglav pojišťovny.