Povinná výbava aut bude beze změn, novější auta nemusí mít rezervu

25.6.2009
Povinné ručení porovnání cen

Nová vyhláška o povinné výbavě nabude účinnosti již v polovině července 2009. Upustilo se téměř od všech změn, které měla motoristům přinést. Jedinou úlevou tak je, že v novějších vozidlech už nebudou povinni vozit rezervní pneumatiku. Tato povinnost ale nadále zůstane pro všechna stará auta s motorem vzadu. Mladší vozidla počínaje favority a feliciemi už rezervu mít muset nebudou, pokud bude řidič s sebou vozit soupravu na nouzovou opravu pneumatik či kartu s číslem asistenční služby.

Nová vyhláška o povinné výbavě nabude účinnosti již v polovině července. Ministr dopravy Gustáv Slamečka však upustil téměř od všech změn, které měla motoristům přinést. Jedinou úlevou tak je, že v novějších vozidlech už nebudou povinni vozit rezervní pneumatiku.

„Tato povinnost ale nadále zůstane pro všechna stará auta s motorem vzadu, jako jsou například škodovky 105 a 120 či embéčka. Naopak mladší vozidla počínaje favority a feliciemi už rezervu mít muset nebudou, pokud bude řidič s sebou vozit soupravu na nouzovou opravu pneumatik či kartu s číslem asistenční služby,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Náhradní žárovky, které měly z povinné výbavy původně vypadnout, budou zrušeny pouze pro motocykly, a reflexní vesta do ní přibude až od 1. ledna 2011. Ještě rok a půl tak budou muset tuto vestu ve výbavě mít pouze služební a referentská auta. Požadavek záchranářů nebude vyslyšen.

Žádných změn zatím nedozná autolékárnička. Přitom ministerstvo zdravotnictví dosud požadovalo, aby obsahovala kvalitní patnácticentimetrové nůžky v antikorózní úpravě, respirační roušku či resustitační masku s antibakteriálním filtrem, i fólii na přikrytí zraněného.

„Vycházeli jsme z připomínek záchranářů, kteří dnešní obsah autolékárničky nepovažují za dostatečný k tomu, aby první pomoc zraněným při silničních nehodách byla opravdu účinná,“ řekl už dříve mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Přesto nakonec v autolékárničce přibude jenom leták s informacemi o zásadách první pomoci, a i ten až od 1. ledna 2011. Jinak vše zůstane při starém.

Na otázku proč MD nerespektovalo doporučení ministerstva zdravotnictví, odpověděl Hanzelka: „Návrh vyhlášky nyní prošel meziresortním řízením. Z něj vyplynulo, že povinná výbava má doznat minimálních změn, aby řidičům a výrobcům nevznikly výdaje navíc.“