AXA Retirement Scope: Češi jsou na reformu připraveni

Penzijní připojištění AXA

Na reformu penzijního systému, kterou se chystá prosadit vláda, jsou Češi v zásadě připraveni. Vyplývá to z jejich odpovědí v rámci mezinárodního průzkumu AXA Retirement Scope 2010. Pro 93 % pracujících Čechů je důchod spojen s nutností se na něj finančně připravit, tři ze čtyř ekonomicky aktivních lidí se již na odchod do penze skutečně připravují.

„Penzijní systém se musí změnit. Na jedné straně jsou nutné parametrické změny průběžného systému, například postupné navyšování důchodového věku. Nejdůležitější změna se však musí odehrát v hlavách lidí, kteří si musí začít spořit více, pokud chtějí finančně zajištěný důchodový věk. Problém totiž je, že Češi spoří většinou nedostatečně vysoké částky,“ uvedl Mojmír Boucník, finanční ředitel skupiny AXA pro ČR a SR a rovněž viceprezident Asociace penzijních fondů ČR.

S navyšováním zákonného věku pro odchod do důchodu nesouhlasí 70 % pracující populace, zároveň však Češi realisticky očekávají, že do penze odejdou v průměru v 64 letech. Mladší respondenti (do 34 let) dokonce odhadují, že budou pracovat až do 66 let. „I když se to lidem nelíbí, jsou připraveni pracovat do mnohem vyššího věku, než jak tomu bylo u generace dnešních důchodců, kteří do penze v průměru odcházeli v 57 letech,“ řekl k tomu Mojmír Boucník.

Na potenciální změnu přístupu ke spoření na penzi ukazují odpovědi na otázku, z jakého zdroje očekávají lidé většinu svých příjmů v důchodu. Jen 43 % lidí ve věku 25 až 34 let očekává, že většina důchodových příjmů poplyne ze státního průběžného systému. „Více než polovina mladých lidí tedy očekává, že si budou z větší části důchod financovat sami. Současná reforma tomuto trendu může napomoci, i když pochopitelně bude záležet na jejím detailním vyladění,“ uzavřel Mojmír Boucník.