PFČS: Většina lidí je pro zásadní změnu důchodového zabezpečení

3.12.2010
Penzijní fond České spořitelny

Většina lidí, celkem 62 procent, se podle průzkumu agentury STEM z počátku listopadu vyslovila pro nutnost důchodové reformy. Větší část z nich si myslí, že současnou podobu důchodového zabezpečení je třeba do budoucna zásadně změnit, čtvrtina respondentů by uvítala úplně jiný systém. O nutnosti změn jsou podle výzkumu agentury častěji přesvědčeni příznivci stran vládní koalice.

Dva ze tří oslovených měli za to, že je správnější, aby se o člověka ve stáří postaral stát. Zbylá třetina respondentů si myslí, že by si měl každý zajišťovat stáří svými příspěvky podle vlastního uvážení.

S tvrzením, že s drobnými úpravami by současná podoba důchodového zabezpečení byla dobrá i do budoucna, v průzkumu souhlasilo 34 procent lidí. Že na současném systému není třeba vůbec nic měnit, si myslí čtyři procenta respondentů.

Na nevyhnutelnosti zásadní změny systému se podle STEM v podobné míře shodují téměř všechny skupiny lidí, když nezáleží na věku, pohlaví, ani vzdělání.

V porovnání s rokem 2005 podle agentury podstatně oslabil názor, že nejlepším řešením důchodové reformy je přimět lidi, aby si na důchod částečně šetřili sami. Zatímco v prosinci 2005 to jako nejlepší řešení označilo 53 procent dotázaných, letos v listopadu tuto možnost zvolilo o 11 procent respondentů méně. I přesto jde stále o nejčastěji volenou možnost. Pro vyšší platby sociálního pojištění se v listopadu vyslovilo 35 procent dotázaných, před pěti lety to byl zhruba každý pátý respondent. Nejméně příznivců, tři procenta, by mělo postupné snížení vyplácených důchodů, možnost zvyšování věku odchodu do důchodu zvolilo osm procent dotázaných.

"Čím jsou lidé mladší, mají vyšší školní vzdělání a lepší materiální zabezpečení, tím častěji volají po tom, aby si občané na důchod šetřili sami," uvedl STEM s tím, že možnost vyšších plateb sociálního pojištění upřednostňují hlavně starší lidé nad 60 let, důchodci a špatně materiálně zajištění lidé.

Průzkum STEM se uskutečnil ve dnech 1. až 8. listopadu. Bylo při něm dotázáno 1255 občanů starších 18 let.

Penzijní připojištění je v současné době optimálním produktem pro vlastní spoření na důchod. Pro získání maximální státní podpory je třeba si ukládat 500 Kč měsíčně.