Výzkum PFČP: Na státní penze nelze spoléhat

18.6.2010
Penzijní fond České pojišťovny

Podle exkluzivního průzkumu Penzijního fondu České pojišťovny, lídra na trhu penzijního připojištění, od agentury Median se 90 % respondentů domnívá, že se v zabezpečení na důchod nelze spoléhat na stát. Téměř stejný počet lidí (88 %) je přesvědčen, že důchodová reforma je nutná. Současně se ale ¾ odpovídajících domnívají, že státní penze má tvořit zhruba 65 % jejich příjmů ve stáří. Hlavními nedostatky současného stavu jsou podle respondentů špatná životní úroveň důchodců a nejistota budoucích penzí.

„Příliš mnoho lidí se dosud spoléhalo na státní zabezpečení v penzi. Vinou důchodového systému na pokraji kolapsu však stát budoucí penzisty nebude moci uspokojivě zabezpečit,“ řekl Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny. „Je třeba, aby se ujal role vzdělavatele a začal občanům vysvětlovat, že na penzi se musí sami připravovat,“ dodal Libor Pergl.

Převážná většina ze sedmi set respondentů zastává názor, že by si měl každý spořit na důchod. Ideální poměr důchodu od státu a vlastních naspořených prostředků by podle dotázaných měl být 65:35. Současný systém, kdy poměr 97:3 hovoří v neprospěch budoucích seniorů, se bude muset změnit. Shodlo se na tom 88 % účastníků průzkumu napříč věkovým spektrem.

Drtivá většina respondentů si je vědoma, že pouze státní penze nebude dostačovat ke spokojenému žití. Nejskeptičtější jsou lidé ve věku 41 až 60 let, z nichž se 66 % domnívá, že státní důchody rozhodně nedokážou pokrýt jejich potřeby ve stáří. Téměř tři čtvrtiny dotázaných však zastávají názor, že by se o udržení životní úrovně ve stáří nastavením nových pravidel měl postarat stát.

Jako hlavní problémy současného důchodového systému vnímají lidé především nízké důchody a špatnou životní úroveň důchodců. Druhým nejčastěji jmenovaným nedostatkem je dlouhodobá neudržitelnost současného systému následována špatnou státní politikou.

„Výsledky výzkumu velmi jasně potvrdily, co jsme všichni intuitivně tušili, a to, že důchodová reforma nesnese odkladu,“ komentoval Libor Pergl výsledky průzkumu.