Kooperativa se potýká s povodňovými škodami už za 140 milionů korun

3.6.2010
Kooperativa

Přes 1700 škod v celkové výši 140 milionů doposud nahlásili klienti Kooperativě v souvislosti s povodněmi, které postihly Českou republiku. Bohužel, po první květnové povodňové vlně se už začínají projevovat i škody, které působí červnové povodně. „Od 1. června jsme už zaznamenali 200 nových škod v celkové výši 13 milionů korun“, upřesňuje Milan Káňa, tiskový mluvčí Kooperativy.

Nejvíce škod registruje Kooperativa na Moravě, v Moravskoslezském (celkem za 62 milionů Kč) a Olomouckém (38 milionů Kč) kraji. Nejpostiženějšími okresy jsou Přerov, Frýdek-Místek a Karviná. Nejčastěji se jedná o škody způsobené vodou na nemovitostech, zejména na rodinných domech.

„Evidujeme ale také přes 30 zatopených vozidel a několik klientů nám nahlásilo také poškození domu sesuvem půdy. Několik velkých škod registrujeme také u podnikatelů nebo sportovních a školních zařízení. Například na Přerovsku voda vytopila slévárnu a vznikla škoda za cca 4,5 milionu Kč, škodu 3 milionu korun způsobila povodeň v tenisovém klubu v Hranicích na Moravě a škodu přes 1,5 milionu korun evidujeme na majetku školy v Troubkách“, upozorňuje Káňa.

Největší objem škod klienti Kooperativě nahlásili v okrese Přerov. Jedná se o 280 škod v celkové výši 37 milionů Kč. Následuje okres Frýdek-Místek se 410 škodami ve výši 35 milionů Kč a Karviná s 260 škodami za 13 milionů Kč.

Povodně výrazně zasáhly i další moravské okresy, Ostrava-město (9 milionů Kč), Vsetín (6,8 milionu Kč), Zlín (4 miliony Kč), Brno-město (3,8 milionu Kč), Nový Jičín (3,3 miliony Kč), Kroměříž (1, 6 milionu Kč), Uherské Hradiště (1,5 milionu Kč) nebo Bruntál (1,4 milionu Kč). „Nejvíce nových škod v posledních dnech přichází z jižní Moravy“, doplňuje Káňa.

Pojistné plnění již obdrželo téměř 30 % klientů Kooperativy, v případě potřeby jim je vyplacena i záloha na pojistné plnění. Škody mohou i nadále hlásit na infolince Kooperativy 841 105 105, on-line na www.koop.cz či na libovolném obchodním místě firmy.