3. čtvrtletí opět prokázalo, že vývoj pojišťovny UNIQA určuje neživotní pojištění

30.11.2010
Uniqa

Během třičtvrtě roku předepsala pojišťovna UNIQA na pojistném 3,682 miliardy Kč, čímž se její meziroční nárůst zvýšil o 5,9 %. Dynamiku vývoje pojišťovny UNIQA způsobilo zejména sjednávání neživotního pojištění, které posílilo o 7,2 % na výsledkou částku 2,791 miliardy Kč. Přírůstek u životního pojištění činil pouze 1,8 % (celkem tedy 890 mil. Kč). UNIQA je tedy výjimkou z trendu, který převládá na celém pojistném trhu - dynamika většiny pojišťoven je určována růstem jednorázového životního pojištění. Hospodaření pojišťovny UNIQA bylo letos zatíženo hlavně opakujícím se živelním katastrofám - v důsledku toho musí pojišťovna odvézt pojistné plnění v hodnotě skoro půl miliardy korun.

V neživotních odvětvích UNIQA nejrychleji rostlo cestovní, zdravotní a úrazové pojištění, a rovněž technická pojištění (montážní a stavební). Tahounem je i nadále také pojištění vozidel, které v UNIQA přes celotržní propad pojistného (- 6 %) přineslo růst o 7 %. Výrazně rychleji roste počet pojištěných vozidel, přičemž průměrné pojistné na smlouvu klesá. Dynamika neživotního pojištění UNIQA je vynikající, protože celkově trh v tomto segmentu oslabil o necelý procentní bod.

Škodovost majetkových pojištění je letos výrazně negativně ovlivněna 4 velkými živelnými škodami (koncem zimy tíha sněhu, květnová a srpnová velká voda a rovněž srpnové krupobití). Z květnové povodně bylo UNIQA hlášeno celkem 412 škod s plněním okolo 160 milionů korun. V srpnu způsobila velká voda klientům odhadem 390 škod za dalších 160 milionů korun. A zhruba stejnou částku, tedy 160 milionů korun, bude stát UNIQA pojišťovnu pravděpodobně i srpnové krupobití, z něhož bylo nahlášeno již na dva tisíce škod.

V oblasti životního pojištění zaznamenala UNIQA růst o necelá dvě procenta, přičemž meziroční procento růstu běžně placeného pojistného bylo stejné jako u jednorázových vkladů. V této oblasti se UNIQA rovněž vyvíjí opačným směrem než trh, kterému vládne jednorázově placené pojištění a běžně placené smlouvy prakticky stagnují. Slibný start měl inovovaný produkt rizikového životního pojištění s dividendou, který za první měsíc po svém zavedení do nabídky přinesl více než tisíc nových smluv.

Ve kmeni UNIQA pojišťovny bylo koncem září 587.144 kusů smluv, tedy o 12,1 % více než loni.

Koncern UNIQA Group Austria posiluje ve všech regionech

Ve stejném období dosáhl koncern UNIQA Group dynamiky na úrovni 10,2 % (4,67 miliardy EUR) a ve všech evropských regionech dosahoval nadprůměrné dynamiky (CEE +11 %). Výrazně vzrostl objem životního pojistného (+ 19 %). Díky příznivému vývoji se podařilo v meziročním srovnání více než zdvojnásobit zisk.

O společnosti UNIQA

UNIQA pojišťovna vyvíjí své aktivity na českém pojistném trhu již více než sedmnáct let. Jako univerzální pojišťovna nabízí prakticky kompletní paletu pojistných produktů pro občany i korporátní klienty. Podle objemu pojistného figuruje stabilně v desítce nejsilnějších pojišťoven v ČR. UNIQA pojišťovna je součástí významné rakouské skupiny UNIQA Group s podílem okolo 22 % na rakouském pojistném trhu. UNIQA se v souladu se svým strategickým záměrem stát se jedním z nejsilnějších pojistitelů v regionu širší CEE etablovala již na trzích 21 zemí. Začátkem roku 2010 jí byl opětovně potvrzen rating A (S&P).