Česká pojišťovna hospodařila se ziskem 1,4 miliardy Kč

6.6.2007
Povinné ručení Uniqa

Praha (18. květen 2007) – Hospodaření České pojišťovny v prvním čtvrtletí letošního roku skončilo dle mezinárodních účetních standardů (IFRS) s čistým ziskem 1,4 miliardy Kč, což znamená meziroční nárůst o 71 procent. Celkové předepsané pojistné České pojišťovny dle metodiky České asociace pojišťoven dosáhlo ve stejném období výše 10,3 miliardy korun.

„Zisk je výsledkem zejména dobré výkonnosti finančního umístění, snížení provozních nákladů a zlepšeného provozního výsledku,“ vysvětluje generální ředitel ČP Lard Friese. „Výsledek stejného období předchozího roku byl ovlivněn dopadem sněhové kalamity a povodní, které nebyly kvůli svému charakteru kryty zajištěním. Po orkánu Kyrill z počátku letošního roku uhradila naše společnost škody desítkám tisíc klientů. Protože tyto škody byly z větší části pokryty našim zajistným programem neměly negativní vliv na hospodářský výsledek,“ doplnil Friese.

Předepsané pojistné neživotního pojištění za leden až březen dosáhlo 7,1 mld. korun, což je o 3 procenta méně než v předchozím roce a kopíruje stagnující vývoj na trhu neživotního pojištění. V oblasti životního pojištění dosáhlo předepsané pojistné 3,3 miliardy korun oproti 3,4 z předchozího roku. „V oblasti běžně placeného životního pojištění, které je pro pojišťovnu nejdůležitější kategorií, vzrostl objem nových prodejů meziročně o 25 procent, a to je dobrý základ pro budoucí růst předepsaného pojistného a tento výsledek je také v souladu s našim obchodním plánem,“ vysvětlil Lard Friese.

Vlastní kapitál ČP k 31.3.2006 dosáhl výše 18,4 mld. korun. Bilanční suma ke stejnému datu činila 122 mld. korun a výše technických rezerv vzrostla o miliardu na 90,6 mld. korun.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav, jejíž celkový tržní podíl ke konci roku 2006 přesahoval 33 procent. Pojišťovna spravuje více než 13 milionů pojistných smluv. V soutěži Pojišťovna roku 2006 pořádané společností Fincentrum získala ČP na základě výsledků hlasování odborné poroty již potřetí v řadě první místo. Schopnost České pojišťovny udržet si vysoký tržní podíl v životním i neživotním pojištění oceňují ve svých zprávách také ratingové agentury: Standard & Poor’s oceňuje ČP stupněm BBB se stabilním výhledem; Moody’s Investors Service udělila České pojišťovně hodnocení finanční síly Baa3, jehož výhled zvýšila v únoru 2006 na pozitivní. Uvedená hodnocení patří do investičního stupně, a ČP se tak řadí mezi nejvýše hodnocené tuzemské finanční instituce. Kromě vedoucí tržní pozice a úspěšného zavedené nové úrovně klientského servisu vyzdvihují obě agentury rovněž dobré provozní výsledky společnosti. Česká pojišťovna má základní kapitál 4 miliardy korun a patří do mezinárodní finanční skupiny PPF, která úspěšně spravuje aktiva v hodnotě přibližně 220 mld. Kč. Jediným akcionářem České pojišťovny je společnost CZI Holdings N.V.