Česká pojišťovna spojí síly s Generali

7.7.2004
Povinné ručení Uniqa

Česká pojišťovna nejspíš uzavře s italskou Generali partnerství či společný podnik. Podle zdroje blízkého jednání je to mnohem pravděpodobnější než prodej největší tuzemské pojišťovny, o kterém spekuloval italský tisk.

Pojišťovna Generali nekoupí od skupiny PPF Českou pojišťovnu, nejpravděpodobnější variantou je uzavření partnerství obou pojišťoven či společný podnik. Generali a ČP by měly spojit své síly, řekl ČTK nejmenovaný zdroj blízký jednání s tím, že konečné rozhodnutí by mělo padnout během několika dní.

Mluvčí finanční skupiny PPF byla ke spekulacím zdrženlivá hned od rána, kdy se objevily v italském tisku.

"Mezi dlouhodobě zvažované možnosti patří celá řada alternativ, jako jsou mimo jiné zachování současného stavu, emise akcií na veřejných trzích či možné partnerství se strategickými investory," řekla mluvčí Dita Fuchsová.

"Jde však o dlouhodobý proces, a ke konkrétním spekulacím se proto nebudeme vyjadřovat," dodala pouze.

Zatímco většina světových agentur hovořila o akvizici ve východní Evropě, italský list Il Corriere della Sera uvedl, že Generali má zájem právě o největší český pojišťovací ústav. Podle agentury AFP má Generali, která je zase jedničkou na italském trhu, zájem o expanzi ve východní části Evropy a v Rusku.

Vyjádření Generali se iDNES přes opakované pokusy nepodařilo získat.

O pojišťovně se spekuluje už déle

O prodeji části České pojišťovny se spekuluje už delší dobu. Ve hře byly francouzská pojišťovna AXA, bankovní skupina KBC, která je majoritním vlastníkem ČSOB, nebo německá pojišťovna Allianz.

K zájemcům podle ČTK patřily největší australská pojišťovna QBE či americká AIG, která je podle tržní kapitalizace největší pojišťovnou na světě. Spekulovalo se i o nizozemské ING.