Česká pojišťovna zaznamenala v roce 2009 rekordní počet nemocí a úrazů v zahraničí

9.9.2009
Česká pojišťovna

Ač letošní turistická sezóna měla být poznamenána krizí a do zahraničí mělo vycestovat méně turistů, než v uplynulých letech, registr hlášení úrazů a nemocí v zahraničí klientů České pojišťovny vykazuje opačný trend. Letošní letní sezóna ještě bude mít své dozvuky, ale již dnes je zřejmé, že bude za posledních několik let patřit k těm nejtragičtějším. Dosud klienti nahlásili více než 4100 událostí a toto číslo každým dnem narůstá, aktuálně o případy zraněných turistů z havarovaného autobusu CK Firo-tour v Turecku. Letos poprvé klientům komplikovala dovolenou prasečí chřipka, deset z nich se již domů nevrátilo.

Většina úmrtí je naprosto zbytečných. Nejčastěji je jejich příčinou přecenění vlastních sil a možností, na které doplatili letos dva utonulí, či naopak podcenění aktuálního zdravotního stavu. Letos i relativně mladí senioři, ve věku mezi 60 – 65 lety kolabovali na plážích z přehřátí, umírali na infarkt a cévní mozkové příhody.

Třetí kategorií těchto fatálních událostí je hazard často v kombinaci s alkoholem. „Letošním odstrašujícím příkladem je úmrtí 39letého muže, který se s přítelkyní vracel z diskotéky a pravděpodobně v záchvatu romantické nálady se rozhodl pro noční koupání v moři. Skočil po hlavě do vody z mola jako první, bohužel v místech, kde byla malá hloubka. Srazil si vaz – v krvi měl dvě promile alkoholu. Dozvukem celé tragédie je, že veškeré náklady na repatriaci ostatků musí právě kvůli alkoholu v krvi hradit rodina zemřelého,“ rekapituluje Petra Tůmová, likvidátorka událostí z cestovního pojištění ČP.

Naopak bez nároku na jakékoliv finanční úhrady skončil příběh tříčlenné rodiny v Egyptě. Při preventivních opatřeních proti mexické chřipce již na letišti byla tomuto páru s dítětem naměřena zvýšená teplota, a tak přímo z terminálu putovali všichni do nemocnice. V rámci jednodenní hospitalizace naštěstí všechna vyšetření tuto nemoc vyloučila, rodina byla zdarma propuštěna a mohla zahájit plánovaný pobyt na pláži. Zvýšená teplota byla zřejmě pouze cestovní „horečkou“.

O tom, že čím dál tím častěji si klienti sjednávají cestovní pojištění nejen na přepážce nebo přímo přes cestovní kancelář v rámci svého zájezdu, ale také přes internet, svědčí i případ 91leté ženy ze středních Čech, která své pojištění léčebných výloh na dlouhodobý pobyt do USA uzavřela on-line. Přátelství s technikou ve vyšším věku je určitě dobrá věc, pro seniory cestující do zámoří, kde je lékařská péče drahá, by bylo výhodnější navštívit přepážku a nechat si poradit. „Dva dny poté, co paní do Spojených států přiletěla, zkolabovala a byla převezena do nemocnice na jednotku intenzivní péče. Již dnes je zřejmé, že základní 1,5 milionový limit, který si na internetu zvolila, bude překročen,“ doplňuje likvidátorka Tůmová.

Nejčastěji se opakující zemí v registracích byl již tradičně Egypt se svojí „faraónovou pomstou“ – ve více než čtvrtině případů, na dalších místech je pak Řecko – cca 800 případů, více než 450 událostí je pak hlášeno z Bulharska, zhruba po třech stech z Chorvatska a Turecka. V současnosti jsou právě z této země registrovány tři desítky ošetření a několik hospitalizací klientů ČP z havárie autobusu CK Firo-tour.

Kromě periodicky se opakujících se gastroenteritid, dermatitid, zánětů všeho druhu – nejčastěji močového měchýře, slepého střeva a uší, angín, tržných ran, bolestí zubů a zlomenin, letos turisty potrápily také astmatické záchvaty, mozkové příhody, ledvinové koliky, alergické reakce na kousnutí, otravy jídlem, poranění jedovatými rostlinami, reakce na kousnutí škorpionem, ale i zranění, která stala při rvačce v Chorvatsku či loupežném přepadení na Ukrajině a v Keni. Nejstarší ošetřenou klientkou byla ve Švýcarsku žena s chřipkou narozená v roce 1913, nejmladším tříměsíční chlapec v Chorvatsku s horečkou, pozoruhodné je, že téměř pět desítek nemocných dětí neoslavilo ani své první narozeniny.