Přišel čas adventních věnců a ohňostrojů

20.12.2010
Kooperativa

Vánoce jsou nejen obdobím klidu a pohody... Uschlé adventní věnce, na nichž hoří svíčky, a domácí ohňostroj na oslavu Silvestra jsou hlavními činiteli, které způsobují vznik požárů v domácnostech a zároveň působí starosti pojišťovnám.

„Na přelomu roku pravidelně evidujeme razantní nárůst požárů. Například v zimě 2008/2009 nám za říjen a listopad klienti nahlásili 253 požárů za 123 milionů Kč, za prosinec a leden už to bylo 312 požárů za 171 milionů Kč. Výše škod, kterou požáry způsobily, tedy narostla o více než 40 %“, říká Miroslav Novák, ředitel Úseku likvidace pojistných událostí majetku a odpovědnosti v pojišťovně Kooperativa.

Podobně tomu bylo i minulou zimu, kdy za prosinec a leden Kooperativa evidovala nárůst škod z požárů o 32 %. Nejčastější příčinou vzniku požárů jsou adventní věnce a zábavná pyrotechnika. Dříve se často stávalo, že došlo ke vznícení vánočního stromečku od svíček nebo prskavek. V dnešní době lidé využívají na stromečky spíše elektrické osvětlení, takže nebezpečí jejich vznícení je menší.

Podle informací hasičů se teplotní režim svíčky pohybuje v rozmezí 640 až 900 °C a doba hoření je dle délky a síly svíčky 2 – 9 hodin. Tyto hodnoty jsou dostatečné k zapálení materiálů používaných na výrobu okrasných věnců a následně jídelního dřevěného nábytku. „V prosinci a lednu také vrcholí topná sezóna, mnoho škod vzniká nesprávným použitím nestandardních topidel, například plynových teplometů“, doplňuje Miroslav Novák.

Pojištění proti požáru je například u Kooperativy zahrnuto již v základní variantě pojištění domácnosti nebo nemovitosti. Nicméně, klient nesmí porušovat povinnosti, které vyplývají z návodu na použití (pyrotechniky nebo topidel), a nesmí to dovolit ani dalším osobám (např. účastníkům domácího večírku). „Pokud by taková neodborná manipulace, například použití venkovní pyrotechniky v bytě, měla podstatný vliv na vznik požáru, může pojišťovna pojistné plnění přiměřeně snížit“, upozorňuje Miroslav Novák.

Dochází ale i k případům, kdy pyrotechnika vlétne do bytu zvenku a způsobí požár. „V takovém případě samozřejmě žádné snižování plnění nepřichází v úvahu. Navíc, pokud by byla zjištěna osoba, která tento požár způsobila, mohla by proti ní pojišťovna uplatnit tzv. regres – náhradu za vyplacené pojistné plnění“, vysvětluje Miroslav Novák.