Skupina Allianz je ve střední a východní Evropě úspěšná

10.3.2009
pojišťovna Allianz

Rok 2008 byl pro společnosti Allianz v regionu střední a východní Evropy dalším úspěšným rokem. Celkové předepsané hrubé pojistné vzrostlo o 11 procent na 4,18 mld. euro ze 3,76 mld. euro v roce 2007. Všechny společnosti skupiny Allianz působící v regionu nové Evropy pozitivně přispěly k dosažení dvoumístného růstu za tvrdých podmínek na trhu. Provozní zisk za rok 2008 také vzrostl, o 9,8 procent na 348 milionů euro z 317 milionů euro předchozím roce.

“Stabilní výsledky společností Allianz v regionu střední a východní Evropy podtrhuje důvěra našich klientů. Naši zákazníci a obchodní partneři si jsou vědomi finanční síly, kterou Allianz v této těžké době disponuje. Jelikož zákazníci hledají pro řešení svých finančních potřeb spolehlivého a dlouhodobého partnera s dobrým kapitálovým zázemím, jsme v dobré pozici, abychom využili našich hlavních silných stránek,“ uvedl Werner Zedelius, člen představenstva Allianz SE odpovědný za nové trhy.

Neživotní pojištění

V roce 2008 vzrostlo celkové předepsané pojistné v oblasti neživotního pojištění o 12 procent a dosáhlo 3,04 mld. euro oproti 2,72 mld. euro v roce 2007. Provozní zisk se v meziročním porovnání zvýšil o 17 procent a dosáhl výše 300 milionů euro v 2008, oproti 256 milionům euro v roce 2007.

K silným hráčům v regionu patří zejména Allianz v Polsku, která zvýšila pojistné o více než 25 procent. I když v tomto dobrém vývoji hrálo významnou roli automobilové pojištění, dobré výsledky byly dosaženy v celém portfolio produktů z neživotního pojištění. K dalším silným hráčům v regionu, které navzdory ztíženým podmínkám dosáhly růstu a byly tak tahouny celkového výsledku regionu, patří Allianz pojišťovna v České republice a Allianz v Bulharsku.

Životní a zdravotní pojištění

V oblasti životního a zdravotního pojištění vzrostlo předepsané pojistné o 10 procent na více než 1,14 mld. euro v roce 2008, oproti 1,04 mld. euro v roce 2007. V meziročním srovnání provozní zisk poklesl o 21 procent na 48 milionů euro v roce 2008 z 61 milionů euro v roce 2007. I přes významné odpisy investic zůstaly celkové výsledky provozního zisku kladné.

Mezi hlavní tahouny růstu v oblasti životního a zdravotního pojištění byly společnosti Allianz v Maďarsku a na Slovensku. V roce 2008 Allianz v Maďarsku vykázala nárůst pojistného o 29 procent. Tento nárůst byl výsledkem úspěšné marketingové kampaně. Na Slovensku dosáhla Allianz lepších výsledků díky investičním produktům, což vedlo k meziročnímu nárůstu o 23 procent.

Penzijní fondy a správa aktiv

V regionu střední a východní Evropy Allianz také potvrdila svou pozici jednoho z hlavních hráčů v penzijním připojištění. V době probíhajících penzijních reforem hned v několika zemích se Allianz osvědčila jako společnost, která dokáže zákazníkům nabídnout atraktivní produkty pro zajištění ve stáří, to vše za rychle měnících se podmínek na trhu. Objem aktiv spravovaných pro klienty zůstal na stejné úrovni jako v roce 2007, tj. 5,1 mld. euro.

Nové aktivity Allianz ve střední a východní Evropě

V květnu roku 2008 skupina Allianz rozšířila svou působnost v regionu vstupem na slovinský trh, kde nabízí pojistné produkty a služby pro firemní klientelu. Založením pobočky v Lublani se společnost Allianz zavázala poskytovat místní pojistná řešení na základě svých celosvětových zkušeností.

V listopadu Allianz spustila svou pobočku Direct v Rumunsku a působí tak v oblasti on-line služeb na pěti trzích střední a východní Evropy, včetně Chorvatska, České republiky, Maďarska a Polska.

V rámci svého stávajícího zaměření Allianz posiluje obchodní a distribuční kapacity tak, aby byla ještě blíže ke svým zákazníkům. V roce 2008 vzrostla obchodní kapacita v nové Evropě o více než 16 procent a dosáhla 35 tisíc obchodních zástupců oproti 30 tisícům v roce 2007.

“I nadále jsme se v roce zaměřovali na dosahování vysoké provozní výkonnosti, což je i poznat na našich výsledcích. Také těžíme z viditelného přesunu k preferování kvality, jelikož klienti nyní hledají bezpečné místo pro přečkání turbulencí na finančních trzích. Současná finanční krize přirozeně dopadá i na region střední a východní Evropy a tak předpokládáme, že růst HDP v tomto regionu bude v následujících letech mírný. Je ovšem možné, že budeme svědky čtyřprocentního růstu v regionu ve střednědobém horizontu. Věřím, že tento důležitý a dynamický region bude i nadále pro Allianz zdrojem růstu,” komentoval situaci Klaus Junker, oblastní generální ředitel pro Allianz v nové Evropě.