Změny v povinném ručení 2024

Přinášíme Vám přehled změn dle nového Zákona o povinném ručení, které vláda schválila v prosinci 2023 s přechodným obdobím do 1. 7. 2024.

Hlavní změny pro řidiče a vlastníky vozidel

  • povinné ručení se rozšíří na více druhů vozidel – nově se bude týkat i elektrokoloběžek, segwayů, zahradních traktůrků či golfových vozítek,
  • povinnost sjednat povinné ručení se nově vztahuje na provozovatele vozu, nikoli na jeho vlastníka,
  • ruší se papírová tzv. zelená karta,
  • minimální limity pojistného plnění se zvýší na 50 milionů korun,
  • registr vozidel nově vydává pouze ORV (Osvědčení o registraci vozidla).

Máte zájem o sjednání povinného ručení dle Vašich potřeb. Neváhejte a kontaktujte nás ( Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny , +420 296 222 296). Jsme tu pro Vás. Srovnávač.cz

Mění se definice vozidla

Nově musí být zákonně pojištěna (povinné ručení) vozidla rychlejší než 25 km/h nebo 14 km/h a zároveň vážící více než 25 kg.

Změna se týká:

  • elektrokoloběžek,
  • segwayů,
  • zahradních traktůrků (pohybujících se mimo vlastní pozemek),
  • golfových vozítek,
  • pracovních strojů,
  • sněžných skútrů a roleb.

Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, kde je motor hlavním zdrojem pohybu. Výjimku tak získaly např. elektrokola, protože motor tu funguje jen jako podpůrný prostředek a za hlavní pohon se považuje lidský pohon (šlapání).

Povinné ručení není nutné platit ani za zahradní traktůrek, pokud se pohybuje výhradně na soukromém pozemku. Jakmile vyjede na veřejnou komunikaci, už se ně něj vztahuje povinnost hradit povinné ručení.

Nově má povinnost platit povinné ručení provozovatel (řidič), nikoliv majitel vozidla

Povinnost platit povinné ručení se nově bude vztahovat na provozovatele vozidla, tedy toho, kdo s autem skutečně jezdí, nikoli na jeho majitele, jako tomu bylo doposud. Nadále však platí, že pojistníkem může být kdokoliv bez ohledu na „vztah“ k vozidlu.

Končí papírová zelená karta

Pro cesty po ČR se ruší také papírová zelená karta, kterou se dosud prokazuje zaplacení povinného ručení např. při silniční kontrole na území Česka. Při cestách v rámci České republiky nově nemusí mít řidič u sebe řidičský průkaz ani technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla). Kontroly budou nadále probíhat jen digitálně. Papírová zelená karta tak bude nově sloužit pouze jako mezinárodní doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti z provozu vozidla při cestách do zahraničí. Rovněž při cestách do zahraničí musí mít řidič při sobě jak řidičský průkaz tak i technický průkaz.

Minimální limity pojistného plnění se zvyšují

Minimální výši pojistných limitů stanovuje zákon, do konce roku 2023 činila tato výše u povinného ručení 35 milionů korun. Dle novely zákona došlo k navýšení této minimální výše na 50 milionů korun.

Každý produkt povinného ručení má nastaven limit plnění v určité výši. To v praxi znamená, že pojišťovna za pojistnou událost, kterou pojištěný způsobil (např. nehodu), vyplatí finanční obnos poškozenému maximálně v té výši, v jaké byl produkt sjednán. Minimální výše limitů pojistného plnění u povinného ručení je pak stanovena zákonem.

Osvědčení o registraci vozidla (ORV)

Od 1. 1. 2024 byl zrušen velký technický průkaz a na registru vozidel je nově vydáván pouze jeden technický průkaz formátu původního malého techničáku (ORV - osvědčení o registraci vozidla). Velký technický průkaz existuje pouze v elektronické podobě.