PF ČSOB: do důchodu se 17,5 tisíci korun

2.3.2011
Penzijní fondy ČSOB

Češi jsou podle průzkumů teoreticky připraveni spořit si na důchod, svoje chování tomu ještě nepřizpůsobili, zatím příliš spoléhají na stát. V současné době pochází 94 procent příjmů důchodců od státu, ale to se brzy změní. Ať už to s důchodovou reformou dopadne jakkoli, všichni si budou muset na stáří spořit daleko víc než nyní.

Z průzkumu společnosti Factum Invenio, který si nechala zpracovat ČSOB Penzijní fondy, vyplývá, že průměrný pětatřicetiletý muž by se spokojil v důchodu s příjmem přibližně 17,5 tisíce korun.

Vzhledem k tomu, že se průměrný důchod od státu nyní pohybuje lehce nad deseti tisíci, musel by si zbylých sedm tisíc naspořit. Aby toho dosáhl například v penzijním fondu, bylo by třeba ukládat pravidelně dva a půl tisíce měsíčně. Kdyby začal spořit dříve, třeba už v 25 letech, stačilo by posílat do fondu 2 000 korun.

Jenže skutečnost je jiná, lidé málo využívají dlouhodobé investice, mezi něž patří zatím dobrovolné a státem podporované penzijní připojištění. Přestože má v současnosti uzavřenou smlouvu 4,5 milionu lidí, většina z nich spoří méně než tisícikorunu měsíčně, a to je pro zajištění dobré životní úrovně v důchodu málo.