Škody, které napáchá povodeň by mohly přijít na více peněz než letošní sníh

Generali povinné ručení

Sněhová nadílka a ledovka, která udeřila letos na Českou republiku již způsobila klientům pojišťovny Generali celkem 170 pojistných událostí, jejichž hodnotu lze vyčíslit na 3 milióny Kč. Asi 40 % z celkového počtu škod bylo nahlášeno majiteli rodinných domů, v jejichž základním pojištění je i krytí rizika tíhy sněhu. Nejvíce postiženy byly Karlovarský, Plzeňský a Ústecký kraj.

Výše a počet především majetkových škod nejsou konečné. Lidé je obvykle hlásí s tři a vícedenním zpožděním. Navíc řada rekreačních objektů je v zimním období osiřelá a jejich majitelé o případných škodách spojených s tíhou sněhu, či způsobených jeho táním, ještě neví. Pro ilustraci. Ještě v březnu loňského roku hlásili klienti Generali škody, které jim způsobil sníh v prosinci 2009.

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím výši a počet škod je vývoj počasí v následujících dnech. Velké množství tajícího sněhu neohrožuje pouze domácnosti či podnikatele. Společně s děštivým počasím totiž zvyšuje hladiny řek. Především v Karlovarském, Ústeckém, Plzeňském a Jihočeském kraji. V této souvislosti očekávají likvidátoři pojišťovny Generali desítky povodňových škod, které se zřejmě budou pohybovat v řádech miliónů korun. Přijímají také první opatření pro případ, že by se situace během dneška a o víkendu zdramatizovala.