VIG ČR zvýšila v pololetí pojistné o 12,4 procenta

20.8.2009
Povinné ručení Kooperativa

Meziroční růst hrubého zisku o 21,5 procenta na 56,3 milionu eur a předepsaného pojistného o 12,4 procenta na 776,6 milionu eur vykázaly v prvním letošním pololetí společnosti Vienna Insurance Group Česká republika.

„Je velmi potěšující, že význam České republiky - tedy Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny - v rámci koncernu VIG neustále roste. V 1. pololetí činil podíl našich tří firem 18 procent na obratu skupiny a plných 25 procent na zisku,“ uvedl šéf VIG ČR a zároveň předseda představenstva a generální ředitel Kooperativy Martin Diviš. Růst VIG ČR byl ovlivněn rovněž tím, že do letošních výsledků je započítána loňská akvizice skupiny - Pojišťovna ČS.

Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group, se na úspěšných pololetních výsledcích koncernu VIG podílela meziročním růstem zisku podle IFRS o 23 procent. Profit před zdaněním druhé největší pojišťovny v ČR a druhé největší pojišťovny koncernu VIG tak dosáhl v letošním 1. pololetí 1 231 milionů Kč. Předepsané pojistné Kooperativa zvýšila o 2,8 % na celkových 16,33 miliardy Kč. „Kooperativa rostla ve všech hlavních segmentech více než průměr českého trhu, což považuji za úspěch. Vyšší ziskovost je z velké části pozitivním výsledkem tlaku na efektivitu a úspory,“ konstatoval Martin Diviš.

Kooperativě v prvním pololetí 2009 mírně vzrostl tržní podíl na 23,15 procent. V neživotním pojištění vzrostlo pojistné Kooperativy v lednu až červnu 2009 v meziročním porovnání o 2,7 procenta na celkových 12,72 miliardy Kč. Solidní tempo růstu - 3,4 procenta - vykázala Kooperativa rovněž v životním pojištění, kde předpis pojistného dosáhl 3,61 miliardy Kč. Segment jednorázově placeného životního pojištění vzrostl meziročně o 7,5 procenta na celkovou více než jednu miliardu Kč a v oblasti běžně placeného pojištění dosáhla Kooperativa celkového předepsaného pojistného 2,6 miliardy Kč.