PFČS: Češi se obávají problémů s důchody

1.3.2011
Penzijní fond České spořitelny

Češi mají v rámci EU třetí největší obavy z problémů spojených s důchody. Jako jednu z hlavních potíží, kterým Česká republika v současné době čelí, je jmenuje 18 procent obyvatel. Vyplývá to z celoevropského průzkumu veřejného mínění Eurobarometr. Větší nejistotu v oblasti důchodů pociťují jen Belgičané a Slovinci. Obavy Čechů mohou souviset s mediálně často diskutovanou důchodovou reformou, která na ně čeká v následujících letech, uvádí průzkum.

"Čechy důchody vzrušují více než jinde v Evropské unii," řekl dnes na tiskové konferenci u příležitosti zveřejnění výsledků Eurobarometru sociolog Martin Potůček. "I když je to v ČR v pořadí až pátý nejčastěji jmenovaný problém, v evropském kontextu se jedná o jeden z nejvyšších podílů," tvrdí Eurobarometr.

Jako nejproblematičtější vnímá česká veřejnost ekonomickou situaci a nezaměstnanost, které za obtíž označilo shodně 42 procent dotázaných. Češi se v tomto ohledu neliší od průměru Evropské unie, tvrdí autoři průzkumu. Stav evropské ekonomiky je obyvateli ČR vnímán lépe než stav národního hospodářství, i když situace obou ekonomik je hodnocena spíše špatně, dodává průzkum.

Eurobarometr je série průzkumů veřejného mínění, které zadává sekce analýz veřejného mínění Evropské komise. V rámci průzkumů jsou pravidelně vydávány zprávy o veřejném mínění v různých oblastech týkajících se Evropské unie. Průzkumy se provádějí ve všech členských zemích a v poslední době i v kandidátských zemích.