Základní pojištění nemovitosti vás nemusí ochránit před škodou způsobenou zlodějem

Slávia pojišťovna

S koncem prázdnin mnoho lidí opouští svá letní sídla, chalupy a chaty. Tyto rekreační objekty se po sezóně stávají často oblíbeným terčem aktivit zlodějů a vandalů. Stále více se potvrzuje, že mechanické zabezpečení chat a alarmy už pro dnešní zloděje nejsou žádnou překážkou, proto jedinou naproto spolehlivou ochranou před nežádoucími návštěvníky zůstává vhodné pojištění. U pojišťovny Slavia si k pojištění nemovitosti můžete sjednat doplňkové pojištění proti krádeži.

Vhodné pojištění domácnosti a nemovitosti zajistí náhradu škody nejen v případě živelné události, ale i v případě vloupání. Podle statistiky Slavia pojišťovny tvoří právě krádeže 1.5 % pojistných událostí na trvale obyvatelných nemovitostech a 3 % u rekreačních objektů.

Pojištěním DOMOV Slavia pojišťovny lze pojistit byt, rodinný dům, rekreační objekt či vedlejší stavbu. V základní variantě se vztahuje na události způsobené požárem, vichřicí, výbuchem, bleskem, pádem stromů, vodovodní a kanalizační škodou, tíhou sněhu a dalšími. Základní varianta však neochrání nemovitost před zloději a vandaly. Právě toto riziko přitom pociťují majitelé rekreačních objektů, které nejsou využívány celoročně. Pro případ pojistného nebezpečí odcizení krádeží vloupáním nebo loupežným přepadením, dále pro úmyslné poškození nebo úmyslné zničení či úmyslné poškození předmětu pojištění malbami, kresbami nebo nápisy obecně známými jako „graffiti“, se lze připojistit doplňkovým pojištěním.

„V současnosti se velmi diskutuje o pojištění proti živelným pohromám, jakými jsou například povodně či kroupy. Naši klienti se však celoročně potýkají i s riziky, které nemají tak devastační účinky, avšak mohou velmi znepříjemnit život. Proto doporučuji u rekreačních objektů a vedlejších staveb, jako jsou garáže, zahradní domky a kůlny sjednat i pojištění proti krádeži,“ říká Jan Bárta, obchodní a marketingový ředitel Slavia pojišťovny. Limity pojistného plnění jsou u tohoto druhu připojištění závislé na úrovni zabezpečení objektu, např. bezpečnostním uzamykacím systémem, bezpečnostní závorou či elektrickým zabezpečovacím systémem.

Pojištění proti povodni, odcizení, vandalismu (včetně graffiti) je doplňkovým pojištěním domácnosti a nemovitosti DOMOV, které nabízí Slavia pojišťovna.

Příklad pojištění:

Chata v hodnotě 1 mil. Kč, zabezpečená bezpečnostním uzamykacím systémem a bezpečnostním zámkem, doplňkové pojištění proti odcizení. Chata je obývaná pouze v letních měsících a je zde vybavení v celkové hodnotě cca 150 tis. Kč (televize, satelit, sekačka, čerpadlo bazénu, mikrovlnná trouba, drobné nářadí – vrtačka, elektrická pila… ) – cena již od 1149 Kč.