Klienti PFČP si sníží daňový základ o 1,4 miliardy korun

10.2.2011
Penzijní fond České pojišťovny

Jednou ze známých výhod penzijního připojištění je možnost využití odpočtu v ročním zúčtování daně z příjmů fyzických osob. Daňové úlevy za loňský rok využije 182 tisíc klientů Penzijního fondu České pojišťovny. Fond v uplynulých dnech rozeslal potvrzení celkem na 1,4 miliardy korun. Průměrná částka, o kterou si klienti mohou snížit svůj daňový základ, se pohybuje na úrovni 8 200 korun.

„Možnost snížení daňového základu využívá 15 % našich klientů. Podle rostoucího počtu rozeslaných potvrzení o zaplacených vkladech je vidět, že klienti jsou ochotni na svoji penzi spořit i více než 500 Kč měsíčně, pokud k tomu mají dodatečnou motivaci,“ řekl Libor Pergl, ředitel pro obchod a marketing PFČP.

Až 12 tisíc Kč mohou na daních ušetřit klienti penzijního fondu, kteří si na stáří spoří každý měsíc 1500 Kč. Nárok na daňovou úlevu získá každý, kdo si na účet penzijního pojištění měsíčně posílá více než 500 Kč.

Pro potřeby daňového přiznání za rok 2010 rozeslal PFČP potřebný doklad o zaplacených příspěvcích přibližně 182 tisícům klientů, loni jich přitom bylo 178 tisíc.

Daňový základ lze snížit také díky životnímu pojištění u České pojišťovny. Zvýhodnění letos uplatní více než 760 tisíc jejích klientů. Celková částka pro daňový odpočet za loňský rok přesáhla 4,6 miliardy korun, klienti České pojišťovny tak na daních ušetří celkem přibližně 700 milionů korun.