Výsledky PFČP za rok 2008 – růst objemu aktiv o 17 % na téměř 45 miliard korun

10.4.2009
Penzijní fond České pojišťovny

Objem spravovaných aktiv Penzijního fondu České pojišťovny vzrostl v loňském roce o 17 procent a dosáhl 44,8 miliard korun. PFČP tímto výsledkem potvrdil pozici nejsilnějšího fondu na českém trhu. Rostl rovněž počet klientů, který se meziročně zvýšil o 8 % na 1,16 milionu osob.

I přes velmi turbulentní vývoj na kapitálových trzích skončil PFČP v roce 2008 se ziskem 81 milionů korun. „Finanční krize a prudký obrat ve vývoji světové ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku měl za důsledek obrovské výkyvy na kapitálových trzích. Přesto se nám podařilo nejen ochránit vklady a výnosy našich klientů, ale také dosáhnout zisku,“ říká Tomáš Matoušek, generální ředitel PFČP. Ekonomickému vývoji odpovídaly i změny ve struktuře portfolia. V rámci zvýšení bezpečnosti vkladů došlo k navýšení podílu státních dluhopisů v portfoliu penzijního fondu z 50 % na 65 %.

Velmi dobré výsledky fondu za rok 2008 podtrhují i získaná prestižní ocenění, které udělují nezávislé odborné poroty. Na jaře společnost znovu obhájila první místo v kategorii penzijních fondů v rámci prestižního žebříčku nejvýznamnějších firem CZECH TOP 100. V listopadu pak Penzijní fond České pojišťovny zvítězil v kategorii penzijních fondů v rámci soutěže MasterCard Banka roku 2008 a stal se Penzijním fondem roku. V uplynulých čtyřech letech se jednalo již o třetí vítězství společnosti v tomto odborném hodnocení.